Editorial Base

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i la seva experiència d'usuari. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Accepto
Corre, democràcia, corre. Mobilització i repressió a la Catalunya de la Transició

Corre, democràcia, corre. Mobilització i repressió a la Catalunya de la Transició

Ballester, David;Vicente, ManuelNOVETAT

Com va influir la participació popular en la liquidació del franquisme i l’adveniment del règim democràtic? David Ballester i Manuel Vicente ens ho descobreixen en aquest llibre que mostra dues cares: les massives manifestacions entre la mort de Franco el 1975 i les primeres eleccions al Parlament de Catalunya, el 1980; i la repressió i les víctimes mortals que va comportar aquesta actuació repressiva.

Descripció de l'obra

El llibre que el lector té a les mans s’obre amb una frase —que caldria esculpir en marbre— del poeta Marcos Ana, qui es va passar vint-i-dos anys a les presons franquistes. Escriu: «Mucha gente dice que hay que pasar página, y yo digo, sí, pero después de haberla leído». Efectivament, les societats democràtiques no poden prescindir del seu passat, i en el cas espanyol, encara al segle xxi, superar el passat comporta apropar-se a la significació de la Guerra Civil, del franquisme i les seves conseqüències, així com incorporar la memòria de l’antifranquisme al bagatge col·lectiu, una assignatura encara pendent.
Malgrat que sovint s’ha presentat la Transició com un procés pacífic i que va culminar tal com havia estat dissenyada, aquesta obra aborda alguns dels aspectes més negligits en les lectures «oficials» d’aquest període, com ara el paper de les mobilitzacions populars per forçar els reformistes provinents de la Dictadura a permetre l’assoliment d’un sistema democràtic homologable en els aspectes formals amb les democràcies occidentals. Aquests centenars de manifestacions no són presents en molts relats del període, que menystenen la innegable contribució d’una ciutadania disposada a sortir al carrer i enfrontar-se a una policia que seguia actuant com si res no hagués canviat.
També es posa l’èmfasi en la repressió governamental d’aquestes mobilitzacions, en l’evolució dels cossos policials heretats de la dictadura i en la seva actuació, sovint ben allunyada de les pautes d’una societat democràtica com la que estava prenent forma.
Tal com assenyala Carme Molinero al pròleg de l’obra, som davant d’un «llibre necessari». 

Característiques tècniques de l'obra
TítolCorre, democràcia, corre. Mobilització i repressió a la Catalunya de la Transició
AutorBallester, David;Vicente, Manuel
Col·leccióBase Històrica
Número159
Format15,5 x 23,5 cm
Pàgines520
EnquadernacióTapa tova, cosit, amb solapes
ISBN978-84-17759-47-6
Preu24,90 €
Notes de Premsa
Compra on-line

Preu: 24,90 €

Comprar
Comparteix
Altres llibres que et poden interessar
  • Espanya contra Catalunya
  • CNT
  • Barcelona pas a pas
  • MANUAL D'AUTONOMIA
  • Els catalans a Grècia
  • 1941
  • La Guàrdia Civil. Espina dorsal de l'Estat espanyol a Catalunya (1844-2018)
  • JOAN SALVAT-PAPASSEIT
  • Roger de Llúria
  • Reprendre el camí
EDITORIAL BASE    c/ Breda nº 7. Barcelona 08029    Telèfon: 93.321.02.02   Fax: 93.410.39.78    info@editorialbase.com
Política de Privacitat | Avís Legal | Política de Cookies | Política de Contractació