Editorial Base

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i la seva experiència d'usuari. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Accepto
El Tractat dels Pirineus i la mutilació de Catalunya El Tractat dels Pirineus i la mutilació de Catalunya

El Tractat dels Pirineus i la mutilació de Catalunya

Josep Sanabre

La dramàtica història de la Catalunya Nord 

Descripció de l'obra

El 1960, a l’inici del tercer centenari del període 1640-1659, mossèn Josep Sanabre publicava El tractat dels Pirineus i la mutilació de Catalunya. Es tractava d’obrir «un ampli debat referent a aquella commoció política i social que tant influí en el futur immediat de Catalunya». Arxiver i destacat autor de la voluminosa obra La Acción de Francia en Catalunya (1956), Sanabre tenia un bon coneixement de la bibliografia i documentació sobre el tema. Amb documentació aleshores inèdita trobada als arxius oficials de París, l’autor es feia ressò d’un fet històric aleshores molt silenciat. El llibre situa la dramàtica història de la Catalunya Nord (vegueries del Rosselló, el Conflent i la Cerdanya) en el curs del segon terç del segle xvii. Sanabre posa en relleu els vells interessos de França sobre aquest territori i les maniobres de Madrid per a dividir els interessos rossellonesos del tronc català (1629). En el marc de l’escenari de la guerra dels Segadors el llibre destaca l’ocupació francesa; la conferència de Münster, antecedent del tractat; les discussions diplomàtiques entre Mazzarino i Luis de Haro sobre el Conflent i la Cerdanya; les gestions de la Generalitat per evitar la separació; les mentides històriques per imposar una maldestra frontera militar tot dividint Catalunya i la dissolució dels organismes catalans al Rosselló (juny del 1660). Treballs molt més recents han enriquit i aprofundit molt el tema, i, amb tot, aquesta obra de Josep Sanabre ha esdevingut un clàssic i encara segueix sent un treball molt valuós i útil de llegir i consultar per estudiosos i profans. 

Josep M. Torras i Ribé (Universitat de Barcelona)

 
Característiques tècniques de l'obra
TítolEl Tractat dels Pirineus i la mutilació de Catalunya
AutorJosep Sanabre
Col·leccióPetits grans clàssics de la història de Catalunya
Número13
Format12 x 16,5 cm
Pàgines120
ISBN9788416587964
Preu8,00
Autor

Josep Sanabre i Sanromà (Bonastre, Baix Penedès, 1892 - Barcelona, 1976). Eclesiàstic i historiador. El 1927 va ser nomenat arxiver diocesà de Barcelona i li fou encarregada l’organització de l’Arxiu Diocesà, tasca a la qual es dedicà fins al 1972. 

Ardent defensor de la catalanitat de l’Església, com a historiador s’especialitzà en l’època de la guerra dels Segadors, de la qual es va convertir en un gran expert, amb obres de referència com La guerra dels Segadors a l’Empordà, El Tractat dels Pirineus i la mutilació de Catalunya, El Tractat dels Pirineus i els seus antecedents i La resistència del Rosselló a incorporar-se a França

Compra on-line

Preu: 8,00 €

Comprar
Comparteix
Altres llibres que et poden interessar
  • La crisi del catalanisme
  • La marxa cap a la independència de Catalunya (877-988)
  • El moviment revolucionari a Catalunya
  • El Corpus de Sang
  • El meu don Joan Maragall
  • El 19 de juliol a Barcelona
  • La batalla de Prats de Molló
  • Guifré I
  • Catalunya a Grècia
  • L’arquitectura romànica a Catalunya
EDITORIAL BASE    c/ Breda nº 7. Barcelona 08029    Telèfon: 93.321.02.02   Fax: 93.410.39.78    info@editorialbase.com
Política de Privacitat | Avís Legal | Política de Cookies | Política de Contractació