Amb motiu d’acomplir-se el VIIè centenari de la mort de Ramon Llull, el gran pensador català pare de la llengua catalana moderna, Editorial Base ofereix l’obra d’homenatge que, el 1916, la prestigiosa revista Quaderns d’Estudi va dedicar al pensador del segle XIII, amb textos de Llorenç Ribes, Lluís Pastre, Robert Speer, Jordi Rubió i Balaguer i Ramon d’Alós. D’aquesta manera, Editorial Base se suma i contribueix a recuperar la memòria històrica de Llull i la d’aquells que ara fa cent anys varen evocar l’obra impressionant del nostre avantpassat.
Llorenç Riber i Campins (Campaner, Mallorca, 1881-1958). Poeta de l’escola mallorquina i mestre en gai saber. Articulista i traductor d’autors llatins al català. Entre les seves obres destaquen Poesies, La minyonia d’un infant orat, i les traduccions de l’Eneida i les Geòrgiques de Virgili.
Lluís Pastre (Clarmont d’Erau, Llenguadoc, 1863 - Perpinyà, 1927). Gramàtic, mestre i escriptor, Pastre va ser una de les figures més representatives del catalanisme a la Catalunya Nord. Publicà nombrosos articles de pedagogia a la Revue catalane i va ser president del sindicat de mestres dels Pirineus Orientals. Entre les seves obres destaquen La langue catalane populaire en Roussillon, Le catalan a l’école, Eléments de grammaire catalane.
Robert E. Speer (Huntington, Pennsylvania, 1867-1947). Estudiant de teologia de la Universitat de Princeton, va ser secretari de l’Església presbiteriana per a les missions estrangeres. Speer, una de les figures protestants més respectades del seu temps, va escriure un gran nombre d’articles i llibres, entre ells The Gospel and the New World, Of one blood: a short study of the race problem, The church and missions, The finality of Jesus Christ i Some Great Leaders on the World Movement.
Jordi Rubió i Balaguer (Barcelona, 1887-1982). Filòleg, professor i historiador de la literatura catalana. Director de la Biblioteca de Catalunya des de la seva fundació (1914) i professor de literatura catalana, bibliologia i biblioteconomia de l’Escola de Bibliotecàries. Entre les seves obres destaquen, La lògica en rims del Gazzali glosada en rims per Ramon Llull, Obres essencials de Ramon Llull, De l’edat mitjana al Renaixement: figures literàries de Catalunya i València.
Ramon d’Alòs-Moner i de Dou (Barcelona, 1885-1939). Historiador de la cultura catalana i professor, va ser secretari general de l’Institut d’Estudis Catalans des del 1918 fins a la seva mort. Va centrar les seves investigacions en dues figures cabdals de la cultura catalana: Ramon Llull i Arnau de Vilanova. Va publicar, entre altres, El manuscrit Ottoboniano i Els catàlegs lul.lians.