Editorial Base

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i la seva experiència d'usuari. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Accepto
La construcció naval a Catalunya a l'Edat Mitjana La construcció naval a Catalunya a l'Edat Mitjana

La construcció naval a Catalunya a l'Edat Mitjana

Marcel Pujol Hamelink

Descripció de l'obra

El llibre que teniu a les mans és el primer estudi de síntesi sobre la construcció naval feta a Catalunya durant el període medieval. L’expansió política, comercial i militar que va permetre que el Principat arribés a ser a la baixa edat mitjana, juntament amb Venècia i Gènova, la gran potència naval de la Mediterrània no hauria estat possible sense els vaixells construïts a les drassanes del nostre litoral i les seves tripulacions. L’obra s’estructura a partir de les tres fonts documentals —escrita, iconogràfica i arqueològica— que permeten conèixer el món de la construcció naval en l’àmbit geogràfic de Catalunya, alhora que ubicar-lo en el període cronològic que correspon a l’edat mitjana.

Inserit en aquest marc històric, en què es narren amb vigor les grans gestes navals realitzades per la marina catalana, Marcel Pujol fa un documentadíssim estudi que abasta l’activitat marítima a l’alta i la baixa edat mitjana i que incideix en els ports i els vaixells, les fases i innovacions en la construcció i la feina de totes les persones, des dels armadors fins al darrer peó, que estructuraven les seves vides a l’entorn de la mar.

La construcció naval a Catalunya a l’edat mitjana també desmunta mites, com el de la suposada superioritat tècnica de les drassanes venecianes, i ofereix, a través de l’activitat marítima de la Corona d’Aragó, una visió de conjunt que transporta el lector en un recorregut per l’edat mitjana.

Característiques tècniques de l'obra
TítolLa construcció naval a Catalunya a l'Edat Mitjana
AutorMarcel Pujol Hamelink
Col·leccióBase històrica
Número84
Format15,5 x 23,5 cm. 272 pàgines.
ISBN978-84-15267-44-7
Autor

Marcel Pujol i Hamelink (Dun Laoghaire, Irlanda 1965) estudià història i arqueologia a la Universitat Autònoma de Barcelona, i posteriorment arqueologia medieval a la Universitat de París I - La Sorbona, a més de diferents postgraus i mestratges, com el de gestió del patrimoni històric i arqueològic, d’arxivística, de ceràmica medieval i postmedieval, d’arqueologia subaquàtica, etc. A més, des de ben jove va combinar la participació en excavacions arqueològiques terrestres i subaquàtiques a Catalunya, Menorca, França i Holanda, tant a mar com en rius i en llacs.

Especialitzat en l’arqueologia naval, en especial d’època medieval i moderna, ha treballat sobre una vintena de vaixells enfonsats. Destaquen els estudis realitzats sobre el derelicte Culip VI, lleny enfonsat al cap de Creus a finals del segle XIII; Les Sorres X, llaüt enfonsat al delta del Llobregat a finals del segle XIV; Barceloneta I, vaixell atlàntic localitzat a Barcelona i datat de principis del segle XV, entre els d’època medieval; dels d’època moderna cal destacar els vaixells enfonsats durant la Guerra Gran i la Guerra del Francès al golf de Roses (Triunfante, Perola V i Roses II). En paral·lel, ha publicat diversos estudis sobre terminologia naval històrica i sobre l’activitat pesquera durant l’Antic Règim. Fa divuit anys que és professor d’arqueologia a l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya a Barcelona, i docent en diversos postgraus, mestratges i cursos d’estiu de diferents universitats, on cal destacar en primer lloc el màster d’arqueologia nàutica i subaquàtica de la Universitat de Barcelona.

Compra on-line

Preu: 18,00 €

Comprar
Comparteix
Altres llibres que et poden interessar
  • Volem la independència?
  • Pa i roses. Píndoles per a una altra història del segle XX
  • Barcelona Pas a Pas
  • PATRIOTES I RESISTENTS
  • LA CONSTRUCCIÓ DE LA IDENTITAT
  • Joanot Martorell (1410-1465)
  • Aproximació a la literatura catalana del segle XX
  • Una nova planta contra Catalunya
  • HISTÒRIA DE CATALUNYA
  • ABeCeDari TÀPIES
EDITORIAL BASE    c/ Breda nº 7. Barcelona 08029    Telèfon: 93.321.02.02   Fax: 93.410.39.78    info@editorialbase.com
Política de Privacitat | Avís Legal | Política de Cookies | Política de Contractació