(EDICIÓ EXHAURIDA)
Els Anales de Cataluña de Narcís Feliu de la Penya és una de les obres més emblemàtiques i excepcionals publicades mai a Catalunya. Els tres magnífics volums que conformen l’obra constitueixen la primera gran síntesi moderna de la història general del Principat. L’autor, Narcís Feliu de la Penya, ha esdevingut un símbol per lluitar pel redreçament de Catalunya sempre que les coses no han anat bé. Són un precedent clar de la historiografia científica catalana del segle XVIII i anuncien una nova manera d’estudiar el passat peninsular. Els Anales de Cataluña, publicats l’any 1709, en plena Guerra de Successió (1705-1714), varen esdevenir literatura prohibida pel nou règim borbònic. Feliu de la Penya, en aquesta obra, va doblar la seva tasca d’historiador del passat llunyà amb la pròpia del cronista que descriu la realitat viscuda directament i, en aquest sentit, el tercer volum dedicat a la Guerra de Successió té un interés excepcional. L’autor, per dur a terme l’obra, va treballar de manera intensa als arxius del país. I no només als grans centres documentals de la capital catalana, sinó també en altres fons arxivístics menors d’arreu de Catalunya.
Amb motiu de la commemoració del 300 aniversari de la seva publicació, Editorial Base reedita en facsímil, aquesta joia bibliogràfica, de gran valor per a bibliòfils i amants de la història en una bella i extraordinària edició enquadernada amb pell en tiratge limitat i numerat a 850 exemplars. L’obra va acompanyada d’un rigorós estudi a càrrec del catedràtic d’història Jaume Sobrequés i Callicó i d’un pròleg introductori del Molt Hble. Sr. Jordi Pujol i Soley.
El 1709 va ser editada, a Barcelona, l’obra més important de Narcís Feliu de la Penya: Anales de Cataluña y epílogo breve de los progresos y famosos hechos de la nación catalana, de sus reliquias, conventos y singulares grandezas; y de los más señalados y eminentes varones, que en santidad, armas y letras han fl orecido desde la primera población de España año del mundo 1788 antes del nacimiento de Christo 2174, y del Diluvio 143 hasta el presente de 1709.
Els Anales de Cataluña de Narcís Feliu de la Penya és una de les obres més emblemàtiques i excepcionals publicades mai a Catalunya. Els tres magnífics volums de més de 1.600 pàgines que la conformen constitueixen la primera gran síntesi moderna de la història del Principat. Anuncien nous temps per a la historiografi a catalana i són, encara avui, una font de primer ordre per conèixer el nostre passat. Ben recentment han permès descobrir que el segon viatge de Cristòfor Colom a Amèrica va sortir del port de Barcelona.
Les despeses, que degueren ser quantioses, atès el nombre de planes dels tres volums, varen anar a càrrec de tres impressors i del llibreter Joan Piferrer, que actuaren, per tant, de mecenes d’un projecte de gran ambició editorial.
Els Anales de Cataluña és una obra de transició entre la historiografia humanista i postmedieval, en la qual, amb algunes excepcions —Zurita, per exemple— predominen els elements llegendaris i el propòsit d’elogiar el passat del país i dels seus protagonistes més rellevants, i la historiografi a científica del segle XVIII, impulsada per una voluntat erudita que procurava basar-se en un aparell documental i bibliogràfic més exigent. Com tota obra de transició, participa de mètodes i objectius del passat —sentit acrític davant d’interpretacions mítiques o llegendàries, voluntat de presentar els grans fets i posar de manifest la «glòria» col·lectiva— i anuncia els nous temps caracteritzats pel desig de reconstruir el passat amb més rigor documental i amb l’ús d’un mètode expositiu més científic.
Els Anales de Cataluña, doncs, constitueixen la primera gran síntesi «moderna» sobre la història general del Principat. Feliu de la Penya va fer un esforç excepcional per incorporar les informacions d’aquells autors que l’havien precedit en l’estudi del passat català. Una anàlisi minuciosa de les fonts historiogràfiques que va utilitzar porta a afi rmar que aquest esforç va ser molt complet i sovint crític. Però Feliu de la Penya va fer més. Va treballar de manera intensa als arxius del país. Hi va passar moltes hores. I no només als grans centres documentals de la capital catalana (l’Arxiu Reial, l’Arxiu de la Ciutat, els arxius eclesiàstics), sinó també en altres fons arxivístics menors d’arreu de Catalunya.
I, encara, Feliu de la Penya va doblar la seva tasca d’historiador del passat llunyà amb la pròpia del cronista que descriu la realitat viscuda directament. En alguns períodes, en primera línia i des d’un lloc compromès. És en aquest aspecte que té un interès excepcional una bona part de l’imponent volum tercer, dedicat a la Guerra de Successió.
Els Anales de Cataluña es varen publicar l’any 1709, en plena Guerra de Successió (1705-1714). Feliu de la Penya, fervent defensor de l’arxiduc Carles d’Àustria contra el rei borbó Felip V, va morir tres anys després de veure publicada la seva obra magna, i poc abans de la gran desfeta del 1714. Els seus Anales de Cataluña, contemporanis a la contesa bèl·lica, són una font històrica imprescindible per conèixer el devenir d’una guerra que tindria com a conseqüència la destrucció violenta de les institucions i lleis de govern catalanes.
Els Anales de Cataluña, doncs, varen esdevenir literatura prohibida pel nou règim borbònic. El tercer volum, dedicat a la Guerra de Successió, fou segrestat. Es varen salvar només uns pocs exemplars de l’obra, gràcies als quals podem reeditar avui l’edició facsímil i gaudir de la seva lectura. Aquest pot ser el motiu pel qual els historiadors han estat gasius en excés a l’hora de citar els Anales de Cataluña, potser perquè només es troba en unes poques biblioteques del país ja que va ser una obra reprimida pels vencedors de 1714 i no se n’han conservat gaires exemplars.
Amb motiu de la commemoració del 300 aniversari de la seva publicació, Editorial Base reedita en facsímil, en una bella edició aquesta joia bibliogràfica, de gran valor per a bibliòfils i amants de la història.
Títol | Anales de Cataluña |
---|---|
Subtítol | Anales de Cataluña y Epílogo breve de los Progressos, y famosos Hechos de la Nación Catalana, de sus Santos, Reliquias, Conventos y singulares Grandezas; y de los más señalados, y Eminentes Varones, que en Santidad, Armas y Letras han florecido desde la primera Población de España Año del Mundo 1788 antes del nacimiento de Christo 2174 y el Diluvio 143 hasta el presente de 1709.
(EDICIÓ EXHAURIDA) |
Autor | Narcís Feliu de la Penya i Farell |
Col·lecció | Apographa Historica Cathaloniae |
Número | 2 |
Format | 20x29,7 cms |
---|---|
Enquadernació | Tapa dura folrada i estampada amb tinta or al llom, interior cosit amb fil, amb capçades i guardes. |
Contingut | 3 volums i un estudi introductori encaixats en un estoig. Cosit amb fil, folrat amb pell i enquadernació amb nervis i tapa dura. Pòrtic i estudi introductori: 80 pàgines Volum I (fins al 1163): 432 pàgines Volum II (fins al 1458): 600 pàgines Volum III (fins al 1709): 736 pàgines. |
Tiratge | 850 exemplars numerats |
ISBN | 978-84-92437-35-1 |
Disponibilitat | Darreres unitats |
Narcís Feliu de la Penya i Farell, advocat, empresari i historiador, va néixer a Barcelona a mitjan segle XVII. Fou un estudiós de la història i un empresari compromès amb el benestar del seu país. Destacà per la lucidesa amb què va analitzar la crisi econòmica que patia Catalunya a la darreria del segle XVII aportant valuoses idees sobre la manera de combatre la devallada comercial i industrial del país. Feliu de la Penya ha esdevingut el símbol de tota una generació de catalans que varen lluitar en moments difícils pel redreçament de Catalunya.
En les seves obres Político discurso (1681) i Fénix de Cataluña (1683), de marcat caràcter proteccionista, va indicar els camins per al redreçament econòmic de Catalunya.
Els tres imponents volums dels Anales de Cataluña són, encara avui, una font de primer ordre per al coneixement de la guerra de Successió a la Corona espanyola (1705-1714), que Feliu de la Penya va viure des de la seva condició d'austriacista.
Mort a Barcelona el 1712.