Editorial Base

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i la seva experiència d'usuari. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Accepto
JOAN MARGARIT I PAU JOAN MARGARIT I PAU

JOAN MARGARIT I PAU

La tràgica fi de l’edat mitjana a Catalunya

Santiago Sobrequés i Vidal

Aquesta biografia de Joan Margarit i Pau, de Santiago Sobrequés i Vidal, redactada el 1951 i inèdita fins avui ─bé que havia estat consultada per alguns historiadors─, conté la primera i més moderna hipòtesi sobre les causes de la guerra civil de 1462-1472, i és avui la millor síntesi sobre la vida política i civil de Catalunya a mitjan segle XV. És una obra, ahir i avui, profundament pionera.

El 1951, Sobrequés va dur a terme la interpretació més moderna que mai s’ha fet de les relacions polítiques i socials a Catalunya. Les seves pàgines sobre el caràcter de les Corts són absolutament desmitificadores. El caràcter progressista que té la interpretació de la història catalana d’aquell període situa el llibre de Sobrequés entre els pocs que han tingut un tarannà innovador i trencador. Molts dels temes en què han aprofundit autors posteriors ja es plantegen amb una perspicàcia excepcional en Joan Margarit i la tràgica fi de l’edat mitjana a Catalunya.
El rigor científic, la modernitat i el caràcter innovador i rupturista d’aquest llibre es mostren mitjançant una exposició literària que té pocs precedents en la historiografia catalana de tots els temps, la qual cosa permet fer-ne una lectura apassionant, alhora que molt agradable.

Descripció de l'obra

Joan Margarit i Pau, nascut a Girona el 1422 i mort a Roma el 1484, és una de les figures més rellevants del darrer segle de l'edat mitjana. Aquest home del Renaixement va unir a la seva acció política, posada al servei de Joan II durant la dramàtica guerra civil catalana de 1462-1472, una excepcional obra històrica i una intensa activitat eclesial com a bisbe d'Elna i de Girona, i com a cardenal de l'Església romana. El seu prestigi a la cort pontifícia i en la política catalana i italiana el van portar a ocupar un lloc destacat en l'Europa de les darreres dècades del segle xv. Aquest llibre pòstum, escrit per un dels més destacats medievalistes contemporanis, constitueix un relat apassionant de la vida i l'època, que l'autor qualifica amb encert de tràgica, del cardenal Margarit i de la Catalunya del seu temps. Margarit és, sense cap mena de dubte, un dels catalans més universals de tota la història. La present biografia, escrita amb un estil elegant i planer, acosta la personalitat de Margarit a les persones interessades a conèixer els grans moments i els homes més eminents de la Catalunya de tots els temps.

Característiques tècniques de l'obra
TítolJOAN MARGARIT I PAU
SubtítolLa tràgica fi de l’edat mitjana a Catalunya
AutorSantiago Sobrequés i Vidal
Col·leccióBase Històrica
Número19
Format15,5x23,5cm. 440 pàgines
ISBN978-84-85031-69-6
Dip.LegalB-46.770-2006
Autor

Santiago Sobrequés i Vidal (Girona 1911-1973). Historiador i catedràtic de l'Institut i del Col·legi Universitari de Girona. Es va especialitzar en història política i social de Catalunya a la baixa edat mitjana i, de manera especial, en l'estudi de la guerra civil catalana del segle xv. Amb el seu amic Jaume Vicens Vives, gironí com ell, va contribuir a la modernització i dignificació dels manuals d'història de batxillerat. El sentit de responsabilitat cívica l'induí a impulsar nombroses iniciatives de tipus cultural en defensa de la identitat catalana durant el franquisme. Les seves obres més importants són Jofre VIII de Rocabertí, señor de Peralada, y el ocaso de la Edad Media en el Alto Ampurdàn (1955); Els barons de Catalunya (1957); Els grans comtes de Barcelona (1961); El compromís de Casp i la noblesa catalana (1974); Societat i estructura política a la Girona medieval (1975) i la part corresponent a la baixa edat mitjana en l'obra dirigida per Vicens Vives Historia social y econòmica de Espana y Amèrica (1957). En el llibre La guerra civil catalana del segle xv (1973), realitzat amb el seu fill Jaume Sobrequés i Callicó, va aplegar els seus nombrosos escrits sobre aquell conflicte.

Imatges de l'obra
 • JOAN MARGARIT I PAU
 • JOAN MARGARIT I PAU
 • JOAN MARGARIT I PAU
 • JOAN MARGARIT I PAU
Notes de Premsa
Compra on-line

Preu: 18,00 €

Comprar
Comparteix
Altres llibres que et poden interessar
 • La república feliç
 • L'ETERNA DESUNIÓ DELS CATALANS
 • Catalunya al segle XV
 • EL PROCÉS DE MONTJUÏC
 • Cap a la llibertat
 • BARRI XINO
 • FRONT D'ALLIBERAMENT CATALÀ
 • L'anarquisme barceloní a l'inici del segle XX
 • Pawn Gang. El Codi
 • L'afer Whitestone
EDITORIAL BASE    c/ Breda nº 7. Barcelona 08029    Telèfon: 93.321.02.02   Fax: 93.410.39.78    info@editorialbase.com
Política de Privacitat | Avís Legal | Política de Cookies | Política de Contractació