Editorial Base

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i la seva experiència d'usuari. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Accepto
Barcelona i el gran comerç d'Orient a l'edat mitjana

Barcelona i el gran comerç d'Orient a l'edat mitjana

Un segle de relacions comercials amb Egipte i Síria-Palestina (c. 1330 - c. 1430)

DAMIEN COULON

Traducció d'Antoni Dalmau de l'obra original Barcelone et le grand commerce d'Orient au Moyen Âge, Casa de Velázquez i l'Institut Europeu de la Mediterrània, Madrid-Barcelona, 2004

Als segles XIV i XV, la ruta de Llevant va atraure nombrosos comerciants occidentals, que hi varen fer cap per adquirir les preuades espècies vingudes de l’Àsia. Entre aquests mercaders, els historiadors han gairebé negligit els barcelonins, que aquesta obra estudia emprant una documentació rica i en bona part encara inèdita. 

Amb el suport del seu sobirà i dels consellers de la capital catalana, aquests negociants es feren amb una flota nombrosa que els permeté d’establir relacions productives d’importació-exportació amb el sultanat mameluc d’Egipte i de Síria. En general, aquests homes de negoci experimentaren una ascensió social remarcable que estimulà la seva fam de poder en el si de la ciutat, la qual cosa donà lloc a conflictes amb els membres de l’oligarquia municipal. En definitiva, malgrat la competència directa de Venècia i de Gènova, poderoses rivals, Barcelona s’afermà com a pol de primera importància en l’expansió comercial europea que es desplegà a través de la Mediterrània, el dinamisme de la qual torna a qüestionar la idea generalitzada d’una conjuntura econòmica profundament i llargament deprimida durant «la tardor de l’edat mitjana».

 
Descripció de l'obra

En aquesta obra, Damien Coulon analitza el paper destacat que va tenir el port de Barcelona des de 1330 fins al voltant de 1430 en el gran comerç mediterrani, i de manera particular en el de les espècies, amb l’imperi mameluc, és a dir, Egipte i Síria-Palestina.

La primera part de l’obra estudia el paper de la política pontifícia, la diplomàcia desplegada per la corona d’Aragó per emmarcar aquestes activitats comercials amb l’Orient i la flota utilitzada. 

La segona està dedicada al negoci pròpiament dit. S’hi analitzen les tècniques mercantils i els contractes comercials de comanda que permeten conèixer quins productes exportaven els catalans a Egipte i Síria. Els draps constituïen el principal article comercialitzat. A més d’aquest producte, s’exportaven també altres mercaderies precioses com la plata, en forma de lingots, monedes o vaixella, i també corall, safrà, articles alimentaris de menys valor, com la mel, la fruita seca o l’oli, i també pell i antimoni. 

La tercera part de l’obra analitza el component humà que anima aquests intercanvis amb l’Orient. Hi trobem, a més de jueus i judeoconversos, corredors, banquers, apotecaris, drapers i pelleters. Els rics negociants que controlen el tràfic amb l’imperi mameluc pertanyen a l’elit mercantil de Barcelona. El comerç de l’Orient, font de la seva opulència, constitueix per a ells un mitjà de promoció social. 

L’autor conclou que, en el curs del període estudiat, Barcelona va ser un centre econòmic de primer ordre que dominà importants espais mediterranis, en competència amb Venècia i Gènova.

Característiques tècniques de l'obra
TítolBarcelona i el gran comerç d'Orient a l'edat mitjana
SubtítolUn segle de relacions comercials amb Egipte i Síria-Palestina (c. 1330 - c. 1430)
AutorDAMIEN COULON

Traducció d'Antoni Dalmau de l'obra original Barcelone et le grand commerce d'Orient au Moyen Âge, Casa de Velázquez i l'Institut Europeu de la Mediterrània, Madrid-Barcelona, 2004

Col·leccióBase Històrica
Número112
Format15,5 x 23,5 cm., 800 pàgines
ISBN978-84-15711-80-3
Preu38,90 €
Autor

Antic membre de la secció científica de la Casa de Velázquez, Damien Coulon és catedràtic d’història medieval a la universitat Marc-Bloch-Strasbourg II. 

Compra on-line

Preu: 38,90 €

Comprar
Comparteix
Altres llibres que et poden interessar
  • EL MEU JURAMENT DE 1939
  • Els cartells de "La frase quincenal"
  • Dones de les terres gironines
  • LA INTERNACIONAL
  • PER UNA CASA GRAN DEL CATALANISME
  • MANUAL D'AUTONOMIA
  • EL PROCÉS DE MONTJUÏC
  • La Carn
  • Veritats sobre la Guerra Civil Espanyola
  • El Parlament de Catalunya
EDITORIAL BASE    c/ Breda nº 7. Barcelona 08029    Telèfon: 93.321.02.02   Fax: 93.410.39.78    info@editorialbase.com
Política de Privacitat | Avís Legal | Política de Cookies | Política de Contractació