Editorial Base

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i la seva experiència d'usuari. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració i obtenir més informació aquí.

Accepto
Aproximació a la literatura catalana del segle XX Aproximació a la literatura catalana del segle XX

Aproximació a la literatura catalana del segle XX

Joaquim Molas

Descripció de l'obra

Aquest volum reuneix un conjunt d’assaigs, escrits en èpoques i en ocasions molt diverses, que pretenen ser una proposta de lectura històrica, no una juxtaposició mecànica i descriptiva o ideològica de monografies sobre les grans figures, ni sobre els moviments estètics en lliça. En la introducció, l’autor estableix el caràcter general de la proposta. I en els catorze assaigs o fragments que configuren la seva artilleria, aprofundeix en els punts que considera més rellevants.

Els catorze assaigs s’agrupen en dues parts: la primera, sobre l’aventura de la idea de «modernitat», i la segona, sobre el bloqueig franquista i la voluntat de supervivència. S’afegeix a la primera un assaig sobre una ramificació literària que no s’ha tingut fins ara gaire en compte, la produïda en terres de l’Amèrica Llatina abans de l’arribada de l’exili republicà del trenta-nou i que, sens dubte, li va fer de suport. I, a la segona, unes reflexions generals fetes en els inicis de la democràcia que, en certa mesura, poden servir d’epíleg.

Els assaigs o fragments, tot i ser responsables d’ells mateixos, es complementen els uns als altres i, si es llegeixen dins el marc fixat en la introducció i s’estableixen entre ells les connexions oportunes, poden donar una idea aproximada i en viu del que ha estat la literatura del darrer segle. En definitiva, una obra que ve a omplir buits, que ofereix una visió innovadora del que ha estat la literatura catalana del segle XX, des del modernisme del tombant de segle fins a la contracultura dels anys setanta, i que culmina amb una reflexió sobre el present i el futur de la cultura i la llengua catalanes.

 

 

 

 

Característiques tècniques de l'obra
TítolAproximació a la literatura catalana del segle XX
AutorJoaquim Molas
Col·leccióBase Històrica
Número61
Format15,5 x 23,5 cm. 360 pàgines.
ISBN978-84-92437-12-2
ISBN ebook978-84-92437-92-4
Autor

Joaquim Molas (Barcelona, 1930) és historiador de la literatura i crític literari. L’any 1958 es doctorà en filologia romànica amb una tesi sobre el poeta medieval Lluís Icart. Deixeble de Martí de Riquer i de Jordi Rubió i Balaguer, la coneixença de Carles Riba li va permetre endinsar-se en els viaranys de la crítica literària. Interessat de primer en la literatura medieval, arran de la influència de Jaume Vicens i Vives i del contacte amb poetes com J.V. Foix, Salvador Espriu i Joan Oliver, derivà cap a la moderna i contemporània.

Professor universitari i articulista en diverses revistes culturals, esdevingué des dels anys seixanta una figura cabdal en l’àmbit de la crítica i l’estudi de la literatura. Actiu també en el camp editorial, codirigí l’any 1979 el Diccionari de la literatura catalana, i dirigí dues col·leccions emblemàtiques d’Edicions 62, «Les millors obres de la literatura catalana» i «Les millors obres de la literatura universal», a més dels volums VII-XII de la Història de la literatura catalana iniciada per Martí de Riquer i continuada per Antoni Comas. Entre la munió d’obres que ha publicat, destaquen diversos estudis sobre Jacint Verdaguer —de qui, juntament amb Isidor Cònsul, va tenir cura de l’obra completa—, assajos sobre Apel·les Mestres, l’edició de les Poesies de Joan Salvat-Papasseit i l’estudi sobre La literatura catalana d’avantguarda 1916-1938. La seva magna Obra Crítica I i II<(i> comprèn monografies dedicades a autors i moviments representatius del segle xx i el llibre Fragments de memòria aplega fulls del seu dietari personal. El 2003, amb Enric Bou, va publicar La crisi de la paraula, una antologia i estudi, que comprèn totes les llengües i totes les èpoques, de la poesia visual. Ha estat guardonat amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1998), la Creu de Sant Jordi (1999), la Medalla d’Or de l’Ajuntament de Barcelona (2002) i la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (2003). El 2006, la Universitat de Lleida el va investir doctor honoris causa.

 

 

 

Notes de Premsa
Compra on-line

Preu: 20,00 €

Comprar
També disponible en format ebook (llibre digital)

Preu: 8,90 €

Casa del libro
Comparteix
Altres llibres que et poden interessar
  • Les aventures d'en Fermí i la Valentina 6. Perduts al bosc!
  • La Soci. Associació de personal de "La Caixa" (1931-2021)
  • L’antic comerç de Barcelona
  • American nazi
  • El meu don Joan Maragall
  • Barça femení
  • Corre, democràcia, corre
  • FRONT D'ALLIBERAMENT CATALÀ
  • Punt de fuga
  • UNA RELACIÓ DIFÍCIL
EDITORIAL BASE    c/ Breda nº 7. Barcelona 08029    Telèfon: 93.321.02.02   Fax: 93.410.39.78    info@editorialbase.com
Política de Privacitat | Avís Legal | Política de Cookies | Política de Contractació